Mange kan sikkert nikke genkendende til at være lidt misundelig på den nabo eller den kammerat, der har professionel håndværker baggrund eller -tække. Vores hjem bærer nemlig ofte præg af at være et sted, hvor der bliver levet, og det går ud over hjemmets materialer og installationer – herunder også el-installationer. Det er dog muligt at lave enkelte el-installationer selv, og selvom el kan virke skræmmende for mange, er det ganske ufarligt, hvis man ved, hvad man kan og skal gøre. Det er dog ikke alt, du kan lave selv, og derfor kan du med fordel få billige elektrikere til at hjælpe dig.
Disse el-indgreb må du selv lave
Hvis du vil være på den sikre side, lyder en tommelfingerregel, at det skal være autoriserede el-installatører, der udfører el-arbejde i din bolig. Der findes dog en række ting, du gerne selv må lave, men som mange alligevel holder sig fra. Du må for eksempelvis selv reparere og forny løse forlængerledning. Et eksempel på dette er at lave en forlængerledning med stikprop, ledning og en stikdåse. Mange får aldrig fikset gamle forlængerledninger og køber i stedet bare nye. Det betyder, at mange ender op med en masse gamle ledninger, som fint kunne være genbrugt i stedet for at blive til rod i hjemmet. Det er også tilladt selv at udskifte og montere lamper i boligen. I sådanne tilfælde er det vigtigt altid at afbryde strømmen, så man arbejder under de mest mulige sikre forhold. Det er også lovligt at udskifte 230 volts afbrydere og stikkontakter uden jord – altså de, hvor der kun er to huller i stikkontakten – hvis altså der er tale om indendørs installationer. Det er også tilladt at udskifte stikkontakter med jord – altså tre huller – dog igen udelukkende indenfor.
I disse tilfælde skal du kontakte en professionel
Det er vigtigt at kunne skelne mellem de el-installationer, man selv kan og må fixe og dem, der kræver en autoriseret el-installatør. Du må under ingen omstændighed installere el over 230 volt. Du må heller ikke reparere din boligs eltavle. Derudover må du aldrig installere udendørs el-installationer. I de tre omtalte situationer skal du altid kontakte en professionel og autoriseret el-installatør. Er du i tvivl om, hvorvidt du må fixe en el-installation i hjemmet, anbefales det altid at kontakte en professionel for at modtage rådgivning.
Sådan hænger du en lampe op
Skal du hænge en lampe op skal du bruge en kabelsaks, en lille ligekærvet skruetrækker og en lille stjerneskruetrækker. Har du ikke dette i hjemmet, er dette en lille udgift med et stort output. Det første du skal gøre, er at gøre din ledning klar. Det gør du ved at skære cirka fire centimeter af det yderste lag (den hvide plastikledning). Det er vigtigt, at du er forsigtig og ikke skærer ned i ledningerne under. Dernæst kommer tre ledninger til syne: en blå, en brun og en grøn eller gullig. Skær cirka 6 centimeter af plastikken, der sidder på kobbertrådene. Sno så kobbertrådene, så de bliver samlet. Det er nu tid til at slukke for relæet. Du skal slukke for relæet inden, du begynder at fifle med installationen, så du ikke kommer til skade. Nu skal du fjerne lampedækslet, så du får adgang til lampeudtaget. Den ligekærvede skruetrlækker er god til dette. Nu tager du den blå ledning og indsætter dens kobbertråde i N-klemmen. Spænd klemmen, så trådene fæstnes. Dernæst skal den brune ledning indsættes i enten M1 eller M2/L – prøv dig frem, men husk altid at slukke relæet, når du piller ved lampeudtaget. Inde i lampeudtaget er der en plastting, der kaldes aflastningen. Det er den, der bærer lampens vægt, så lampen ikke hænger i kobbertrådene. Du skal derfor sørge for at føre ledningen under aflastningen og stramme skruen før du fæstner kobbertrådene. Sæt derefter lampedækslet på igen og tænd for relæet. Når du tænder for stikkontakten, skulle der meget gerne være lys, og du kan fejre din nye færdighed i et veloplyst rum.
Et sted mellem frygt og økonomi
El-installationer kan virke afskrækkende på mange, og det er vigtigt at være tryg og føle sig sikker, når man kaster sig ud i et el-projekt. Er du en af dem, der synes, at el-installationer er skræmmende og har du ikke lyst til at fifle med stikkontakter, kan du altid hyre en professionel el-installatør. Det kan imidlertid være en dyr udgift at hyre professionelle el-installatører til mindre installationer, og derfor kan mange føle sig fanget i frygten for at installere el selv og bekymringer om økonomi. Heldigvis findes der billige løsninger på problemet, og du kan blandt andet hyre erfarne amatører, der kan komme og hænge lamper op i dit hjem til en fordelagtig pris. Samtidigt er det en god mulighed for at få en god sludder om el-installationer, så du måske selv kunne få lyst til at gøre det selv næste gang, du har brug for en el-installation i boligen.